Jesień to smak dyni i śliwek i przypraw korzennych, postanowiłam połączyć te smaki i wyszły pyszne babeczki piernikowe ze śliwką i kremem dyniowym :)
Składniki:
- ciasto Piernik Kętrzyński 750 g,
- 1,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 2 łyżki kakao.
Dodatkowo:
- 1/2 kg śliwek,
- kilka łyżek cukru (do smaku),
- 1 łyżka cynamonu i kilka goździków.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 250 ml śmietany 36%,
- kilka łyżek cukru (do smaku),
- pure z dyni lub pomarańczowy barwnik spożywczy.
Wykonanie:
Śliwki przekrajamy na pół, pestkę wyjmujemy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy śliwki, posypujemy kilka łyżek cukru (do smaku), dolewamy odrobinę wody. Dusimy na małym ogniu aż się rozpadną i utworzą powidła. Ciasto mieszamy z kakao, wodą i olejem. Do blaszki na muffinki wkładamy papilotki. Wylewamy po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczce powideł śliwkowych. Zalewamy ponownie ciastem piernikowym tak do 3/4 wysokości formy. Babeczki nam urosną. Pieczemy w 180stopniach ok. 20 min do suchego patyczka. Wyjmujemy, po ostudzeniu dekorujemy kremem i posypkami.
Krem:
Schłodzone mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem (do smaku), gdy dodamy pure z dyni, warto dodatkowo dodać 2 łyżeczki żelatyny (rozrobić w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu), gdy użyjemy barwnika wystarczy dodać na koniec i dobrze wymieszać. Ozdobną tylką ozdabiamy muffinki. Ozdabiamy posypkami.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
#współpracareklamowa #reklama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari