środa, 26 października 2022

Paluchy wiedźmy

Super dekoracja i smaczna, słodka i straszna przekąska Halloweenowa - paluchy wiedźmy :)


Składniki:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Kętrzyński (400g),
- 2 żółtka,
- 150 g masła,
- 1 łyżka śmietany,
- szczypta soli.
- zblanszowane migdały (bez skórki),
- ewentualnie sztuczna krew ;).

Wykonanie: 
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Następnie dzielimy ciasto na wałki i formujemy palce. Najlepiej krzywe krótsze, większe. Każdy inny, pamiętając, że ciasto podczas pieczenia jeszcze urośnie. Układamy na papierze do pieczenia. Końcówką łyżeczki robimy poprzeczne linie na zgięciach palców. Na górę wciskamy migdała i formujemy paznokieć. Pieczemy ok. 10-15 w 180stopniach do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy na kratkę. Ciasteczka paluchy są super na Halloween :)  

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour. 

#współpracareklamowa #reklama

Możemy też użyć przepisu na ciasto kruche:
- 400 g mąki,
- 1 kostka masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 120 g cukru pudru 












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari