czwartek, 3 listopada 2022

Bułeczki w kształcie dyni

Bułeczki wyglądają jak małe dynie, są urocze i pyszne. Mają piękny żółty kolor w środku. Polecam przepis.





Składniki: 
- 600 g mąki pszennej,
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
- 100 g masła,
- 30 g świeżych drożdży,
- 6 łyżeczek cukru (bułeczki są na wytrawnie ala kajzerki, gdy chcemy na słodko polecam ok. 6 dużych łyżek cukru),
- 1 płaska łyżeczka soli.
- ok. 300g musu z ugotowanej dyni.

Wykonanie:
Do wysokiej szklanki dodajemy świeże drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka cukru, dobrze mieszamy. Masło topimy i studzimy. Do misy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego dodajemy te drożdże, mus z dyni, i resztę składników, na końcu stopione masło. Wyrabiamy dość długo ok. 10 min. W razie konieczności dodajemy mąki, ale moje ciasto było dość lepiące się. Po wyrobieniu przekładamy do misy oprószonej mąką. Przykrywamy ścierką kuchenną na ok. 1 godz. po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Pięścią wbijamy w środek ciasta. Wyrabiamy małe bułeczki pamiętając, że sporo jeszcze urosną. Sznurkiem przeznaczonym do wypiekania (podsypanym mąką robimy kształt dyni. Sznureczek zawiązujemy najlepiej pod bułeczką. Nie może być za ścisły gdyż może za bardzo się wrosnąć w ciasto i ciężko będzie go potem wyciąć. Kładziemy bułeczki na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, możemy przykleić pestki dyni. Odstawiamy chwilę do wyrośnięcia. Do nagrzanego piekarnika do 175 stopni (opcja góra dół), wstawiamy bułeczki, pieczemy do zarumienienia (i suchego patyczka) ok. 20-25 min. Na koniec po wyjęciu ostudzeniu wycinamy sznurki, delikatnie zdejmujemy je. W środek wkładamy laskę cynamonu przełamaną na pół.  




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari