Bułeczki wyglądają jak małe dynie, są urocze i pyszne. Mają piękny żółty kolor w środku. Polecam przepis na bułeczki z dodatkiem sera camembert i dipem żurawinowym.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej,
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
- 100 g masła,
- 30 g świeżych drożdży,
- 6 łyżeczek cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli.
- ok. 300g musu z dyni,
- pestki dyni.
Dodatkowo:
- garść żurawiny,
- ok.2 łyżeczki cukru,
- 2 łyżeczki majonezu Kętrzyński,
- ser camembert (1 okrągły),
- garść roszponki.
Wykonanie:
Rozrabiamy świeże drożdże, ciepłe mleko, 2 łyżeczki mąki, 1 łyżeczka cukru. Masło topimy i studzimy. Do misy miksera dodajemy drożdże, mus z dyni i resztę składników, na końcu stopione masło. Wyrabiamy ok. 10 min. Po wyrobieniu przekładamy do misy oprószonej mąką. Przykrywamy ścierką kuchenną na ok. 1 godz. Lepimy małe bułeczki. Sznurkiem związujemy bułeczki, robimy kształt dyni. Kładziemy bułeczki na blaszce na papierze do pieczenia. Smarujemy żółtkiem z odrobiną mleka, przyklejamy pestki dyni. Odstawiamy chwilę do wyrośnięcia. Do nagrzanego piekarnika 175 stopni wstawiamy bułeczki, pieczemy do zarumienienia ok. 25 min. Po wyjęciu i ostudzeniu wycinamy sznurki. W środek wkładamy laskę cynamonu. Bułeczki przekrajamy na pół, smarujemy majonezem/dipem żurawinowym, kładziemy roszponkę i ser camembert, polewamy dipem żurawinowym.
Dip:
Żurawinę gotujemy z niewielką ilością wody i cukru, do miękkości i odparowania wody. Po ostudzeniu mieszamy z majonezem, doprawiamy do smaku sól/cukier.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
#współpracareklamowa #reklama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari