sobota, 17 grudnia 2022

Francuskie paszteciki z kapustą i grzybami

Szybkie francuskie paszteciki z kapustą i grzybami, możecie zrobić na święta jak i po z reszty bigosu, który Wam zalega w lodówce. Super pomysł na przekąskę Sylwestrową.

Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 50 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki),
- 6 suszonych śliwek (bez pestek),
- 3 łyżki masła,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka sztuk liści laurowych,
- 1/2 łyżeczki soli (do smaku, gdyż kapusta może być słona),
- 1 l wody,
- 6 pieczarek.

Dodatkowo:
- 2 ciasta francuskie, 
- 1 żółtko+odrobina mleka,
- ew. sezam do posypki,

Dip:
- 2 łyżki majonezu Kętrzyński,
- 1 łyżka śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- odrobina cukru, soli (do smaku).

Wykonanie:
W dużym garnku (najlepiej wysokim i z grubym dnem) stapiamy masło. Następnie wrzucamy kapustę (gdy mamy bardzo kwaśną i słoną kapustę możemy ją opłukać na sitku). Podsmażamy chwilę, a następnie zmniejszamy ogień. Dodajemy połamane grzyby, śliwki, suszone pomidory, przyprawy, zalewamy 1 litrem gorącej wody. Gdy chcemy dodać pieczarki, dusimy je w plasterkach na małym ogniu, wodę odlewamy. Następnie dodajemy do kapusty. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 1-1.5 godz. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dolewamy wody, gdy jest taka potrzeba. Następnie odkładamy bigos do wystudzenia, trzymamy potem w chłodnym miejscu - ja zazwyczaj trzymam na balkonie :) Bigos smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień. Każdego dnia podgrzewamy, gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając.

Ciasto francuskie rozwijamy, wykrajamy koło wielkości większej szklanki, nadziewamy łyżeczkę kapusty (najlepiej zimnej z lodówki), lepimy pierogi, dociskamy z każdej strony końcówką widelca. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Posypujemy sezamem. Idealnie smakuje z dipem czosnkowym :) Pierożki kładziemy na papierze do pieczenia w odstępie od siebie, gdyż jeszcze urosną. Pieczemy w 180stopniach ok. 15-20 min. do zarumienienia. 

Dip:
Wszystkie składniki mieszamy, czosnek wyciskamy, doprawiamy do smaku.   







Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.









1 komentarz:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari