środa, 25 stycznia 2023

Sernik z wiśniami

Pyszny sernik z pianką i kruszonką polecam :)
 



Składniki:
Możemy użyć "gotowego" ciasta kruchego 400 g (Kętrzyński) i zrobić wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodałam kakao.

Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 6 żółtek,
- 3 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- 1 kostka masła (zimnego),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 łyżki kakao.

Masa serowa:
- 1 kg białego sera sernikowego w wiaderku,
- 2 jajka,
- 1 budyń śmietankowy,
- ok. 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
- 1/2 kostki masła.

Piana:
- 5 białek,
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.

Dodatkowo:
- 1 słoik (1l) wiśni z kompotu.

Kruszonka:
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 30 g zimnego masła,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka cukru pudru.

Wykonanie:
Ciasto:
Suche składniki łączymy ze sobą: 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia z 1 kostką masła. Masło siekamy je na drobno mieszadłem miksera. Dodajemy szczyptę soli. Żółtka łączymy z cukrem, następnie wszystko przekładamy do miski miksera, wyrabiamy ciasto wkładamy do lodówki. Ciasto wykładamy na dno blaszki o wymiarach ok. 25x35 (wyłożonej papierem do pieczenia). 

Masa serowa:
Masło dobrze utrzeć z cukrem i budyniem. Dodajemy jajka oraz twaróg. Miksujemy na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolitą masę. Mogą pozostać pewne grudki, ale to nie szkodzi. Dodajemy wiśnie odsączone z wody, delikatnie mieszamy. 

Ciasto nakłuwamy widelcem, wstępnie podpiekamy ok. 15 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°C góra-dół. Następnie lekko je studzimy. Następnie wykładamy masę serową na podpieczone ciasto. Białka ze szczyptą soli ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszamy. Ubitą pianę kładziemy na masę serową. 

Robimy kruszonkę:
Ugniatamy masło z cukrem , kakao i mąką, aż zacznie przybierać postać ciasta, potem kruszymy je na pianę. 

Sernik pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180°C góra-dół. UWAGA: Gdy zauważymy, że góra ciasta za bardzo się spieka trzeba albo obniżyć temp. i wydłużyć czas pieczenie, albo przykryć wierzch ciasta papierem do pieczenia. Po upieczeniu studzimy jeszcze chwilę w piekarniku, a następnie na zewnątrz. Kroimy po ostudzeniu. Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień, gdyż będzie bardziej zwarty i będzie łatwiej go kroić. 


Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari