Sałatkę tę mogę spokojnie nazwać "sałatką miłości" jest w niej wszystko co kocham, ser halloumi, awokado, maliny i pyszny dressing na bazie musztardy i miodu :)
Składniki:
(na 1 porcję)
- garść roszpunki,
- 1 wegański kotlet buraczany (użyłam gotowego ze sklepu),
- 1/2 awokado + sok z cytryny,
- 1 marchewka,
- 3 plasterki sera Halloumi,
- kilka malin,
- pestki słonecznika,
- czarny sezam lub czarnuszka.
dressing:
- 1 łyżka miodu,
- ok. 2 łyżeczki musztardy Kętrzyński,,
- odrobina oliwy z oliwek,
- odrobina soku z cytryny,
- sól (do smaku).
Wykonanie:
Halloumi kroimy w 1/2cm plastry (pocięłam w trójkąty), grillujemy na odrobinie oliwy z oliwek lub maśle. Do zarumienienia, awokado obieramy, wyjmujemy pestkę smarujemy sokiem z cytryny by nie czerniało. Kroimy w paseczki. Gotowy kotlet buraczany wycinamy duże serce (foremką do ciasteczek), grillujemy na patelni na odrobinie oliwy, podobnie z serem halloumi. Na talerzu układamy roszpunkę, awokado posypujemy sezamem, układamy kotlet i ser, dodajemy paseczki marchewki, maliny. Wszystko przed podaniem polewamy dressingiem. Wszystkie składniki na dressing mieszamy, doprawiamy do smaku. Posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika :)
Przepis na kotlety buraczane:
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari