wtorek, 28 lutego 2023

Szybkie ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady

Ciasto jest cudown,e idealne na święta wielkanocne :)



Składniki:
- 1 opakowanie Piernika Kętrzyński 750g,
- 1 i 1/2 szklanki wody,
- 4 marchewki,
- 2 łyżki kakao,
- garść orzechów włoskich,
- sok wiśniowy do nasączenia,
- 1/2 szklanki oleju,
- 500g mascarpone z białą czekoladą,
- ok. 250 śmietany 36%,
- ew. cukier do smaku,
- ozdobne marchewki z masy cukrowej.

Wykonanie:
Piernik mieszamy z wodą i olejem, dodajemy kakao. Marchewki trzemy na małych oczkach tarki, dodajemy do ciasta. Dorzucamy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy. Pieczemy w formie ok 25x30 cm na papierze do pieczenia w 180stopniach (ok. 40-60min) do suchego patyczka. Wyjmujemy studzimy, ewentualnie powstałą górkę odkrajamy. Nasączamy sokiem wiśniowym. Schłodzone mascarpone ubijamy ze śmietaną, ewentualnie dosładzamy (do smaku). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego wykładamy na ciasto, przyozdabiamy cukrowymi marchewkami. 

Ps. Gdy nie mamy mascarpone z białą czekoladę kupujemy 2 tabliczki białej czekolady, topimy je w kąpieli wodnej. Następnie mieszamy z mascarpone, chłodzimy. Ubijamy razem ze śmietaną. 


Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari