sobota, 11 marca 2023

Jajka po turecku

Na śniadanie także i te Wielkanocne polecam jajka w koszulce ala po turecku :)


Składniki:
- 3 jajka,
- 1 awokado,
- 1 ogórek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mały jogurt gęsty,
- garść świeżej mięty,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 papryczka peperoni,
- czarny sezam,
- 1 rzodkiewka, 
- garść roszponki, 
- sól, pieprz, ew. cukier (do smaku).

Wykonanie:
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy poszatkowaną miętę, wyciśnięty czosnek, cytrynę, doprawiamy do smaku solą ewentualnie dosładzamy cukrem. Wykładamy na dno miski. Układamy obrane i pokrojone, awokado. Ogórka ze skórką tniemy na cienkie paski, układamy finezyjnie na wykałaczki. Jajka rozbijamy, wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy 3min (białko będzie ścięte, żółtko płynne). Odcedzamy, układamy jajka na jogurcie. W międzyczasie topimy masło, dodajemy odrobinę soli i drobno posiekaną papryczkę. Polewamy jajka. Podajemy z chrupiącym pieczywem, podsmażamy je na oliwie do zarumienienia.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari