Na śniadanie także i te Wielkanocne polecam jajka w koszulce ala po turecku :)
Składniki:
- 3 jajka,
- 1 awokado,
- 1 ogórek,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mały jogurt gęsty,
- garść świeżej mięty,
- odrobina soku z cytryny,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 papryczka peperoni,
- czarny sezam,
- 1 rzodkiewka,
- garść roszponki,
- sól, pieprz, ew. cukier (do smaku).
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy poszatkowaną miętę, wyciśnięty czosnek, cytrynę, doprawiamy do smaku solą ewentualnie dosładzamy cukrem. Wykładamy na dno miski. Układamy obrane i pokrojone, awokado. Ogórka ze skórką tniemy na cienkie paski, układamy finezyjnie na wykałaczki. Jajka rozbijamy, wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy 3min (białko będzie ścięte, żółtko płynne). Odcedzamy, układamy jajka na jogurcie. W międzyczasie topimy masło, dodajemy odrobinę soli i drobno posiekaną papryczkę. Polewamy jajka. Podajemy z chrupiącym pieczywem, podsmażamy je na oliwie do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari