Pyszne i szybkie ciasto cytrynowe z borówką amerykańską, polecam na weekend.
Ciasto:
- Ciasto na Babkę cytrynową marki Kętrzyński (400 g),
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki wody,
- 7 łyżek oleju.
Dodatkowo:
- ok. 400 g borówki amerykańskiej,
- 1 tabliczka białej czekolady + 1 łyżeczka oleju kokosowego (opcjonalnie),
- odrobina masła + bułka tarta do obsypania blaszki.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ok. 5 min do uzyskania jednolitej konsystencji. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju kokosowego, ostudzam dodaję do ciasta, mieszam. Małą blaszkę "keksówkę" smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, nadmiar bułki wysypujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Borówkę delikatnie mieszamy z ciastem. Następnie wylewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 45 min do urośnięcia, zarumienienia i suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i kładziemy na kratce do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari