Szybki deser na jesienne wieczory - najlepszy jest piernik z kremem i malinami.
Składniki:
- 1/2 opakowania piernika XXL Kętrzyński,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka kakao.
Krem:
- 250 g mascarpone (schłodzone),
- 250ml śmietany 36% (schłodzoną),
- ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku),
Dodatki:
- kawałki gorzkiej czekolady,
- świeże maliny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy. Wykładamy tortownicę ok. 20 cm papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 30-45 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia. odkrajamy górę, ciasto kruszymy w dłoniach.
Krem:
Śmietanę z mascarpone i cukrem ubijamy na wysokich obrotach na gęsty krem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką np. 1M.
Do pucharków wrzucamy pokruszony piernik, wyciskamy krem, kładziemy maliny. Czynność powtarzamy. Na górę na krem kładziemy kawałki gorzkiej czekolady i ponownie maliny. Wkładamy do lodówki.
Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari