środa, 27 marca 2024

Babka cytrynowa z zającami

Cytrynowa babka z różowymi zającami to efektowna babka wielkanocna.


Składniki:
- 2 babki cytrynowe Kętrzyński,
- 4 jajka,
- 14 łyżek oleju,
- różowy barwnik spożywczy.
- 1 szklanka wody.
- odrobina masła + bułka tarta (do posypania blaszki).

Wykonanie:
Na 1 ciasto zużywamy 2 jajka, 1/2 szklanki wody i 7 łyżek oleju. Wyrabiamy dwa oddzielne ciasta, z tym że do jednego ciasta dodajemy różowy barwnik. Wyrabiamy ciasto w mikserze. Przelewamy do form. Różowe ciasto wylewamy na dość płaską blaszkę wielkości 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40min w rozgrzanym do 180stopni piekarniku (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy. Wykrajamy zające. Drugie ciasto robimy po upieczeniu pierwszego. Blaszkę małą keksówkę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, nadmiar wysypujemy. Zające wkładamy na środku blaszki w pionie, jeden za drugim aż do końca keksówki. Zalewamy jasnym ciastem. Pieczemy tak samo w 180stopniach ok 40min do suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy, kroimy po wystudzeniu. Możemy posypać cukrem pudrem.  

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski www.instagram.com/majonez_ketrzynski https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.

możemy użyć przepisu na babkę (tutaj)








 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari