wtorek, 26 marca 2024

Babka marmurkowa mango

Pyszna babka z polewą z białej czekolady i mango.


Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g mąki ziemniaczanej,
- 300 g gotowej masy krówkowej (kajmaku),
- 4 łyżki cukru drobnoziarnistego,
- 5 dużych jajek,
- sok z połowy cytryny,
- 100 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1 łyżka kakao do masy ciemnej,
- 2 łyżki pure z mango do masy jasnej,
- odrobina masła + bułka tarta do posypania blaszki. 

Polewa:
- 100 g czekolady białej,
- 2 łyżki pure z mango (lub więcej do smaku),
- odrobina oleju kokosowego, żeby masa łatwiej się mieszała. 
- kruszone orzechy,
- wiórki kokosowe,
- jajka czekoladowe,
- kwiaty jadalne (bratki). 

Wykonanie:
300 g masy kajmakowej podgrzewamy z masłem w garnuszku na małym ogniu (do połączenia się składników). Następnie odstawiamy do przestygnięcia.  Jajka ubijamy z cukrem przez kilka minut do chwili, aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Następnie dodajemy do niej sok z cytryny i masę krówkową. Mieszamy do chwili połączenia się składników, a następnie dodajemy przesiane obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dzielimy na równe części do jednej dodajemy kakao. Druga jaśniejsza masa będzie z pure z mango. Ponownie mieszamy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej na przemian jasną i ciemną masą ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40-45 min (do suchego patyczka). Babkę odstawiamy na ok. 10 min. Następnie wyjmujemy ją z foremki, odwracamy. Spód babki wyrównałam nożem, aby była idealnie równa. Czekoladę rozpuszamy w garnuszku w kąpieli wodnej, dodajemy odrobinę oleju kokosowego i pure z mango. Polewamy babkę jak masa będzie trochę tężeć. Dekorujemy wg uznania. 












2 komentarze:

  1. witam! czy można zrobić bez mango ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari