wtorek, 22 października 2024

Ciasto piernikowe na Halloween

Pyszne szybkie ciasto piernikowe z dżemem nadaje mokrości, do tego uroczy motyw duszków na Halloween, polecam :)

Składniki:
- 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g),
- 2,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao,
- 1 dżem porzeczkowy ok. 200g.
Polewa:
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 1 biała czekolada do robienia duszków + 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- pisak cukrowy czarny/brązowy do zrobienia oczek.

Wykonanie:
Ciasto mieszamy z wodą, kakao i olejem do połączenia składników. Wylewamy na prostokątną formę 20x30cm wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy kleksy z dżemu po całości ciasta, lekko wciskając i zakrywając je ciastem. Pieczemy ok. 45min do suchego patyczka w 180stopniach. Po wyjęciu i ostygnięciu robimy polewę. 
Polewa:
Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej na parującej wodzie w metalowej misce, dodajemy odrobinę oleju kokosowego, żeby konsystencja była lejąca. Polewamy całe ciasto. Po zastygnięciu, rozpuszczamy białą czekoladę, robimy łyżką kleksy w kształcie duszków, na koniec ozdabiamy oczka i buźkę czarnym cukrowym pisakiem.  

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari