wtorek, 15 października 2024

Sałatka z figami i gruszkami

Sałatka z figami i gruszką idealna na jesień.



Składniki:
- 3 garście rukoli,
- pestki dyni prażone,
- 1 garść orzechów włoskich (prażonych),
- 2 dojrzałe figi,
- ok. 100 g sera gorgonzola,
- 1 gruszka,
- 2 kromki chleba żytniego (usmażone grzaneczki).

Dressing:
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka miodu (do smaku),
- 1-2 łyżeczki musztardy Kętrzyński (do smaku),
- sól do smaku.

Wykonanie:
Na głęboki talerz wykładamy rukolę. Figi kroimy w plastry/ćwiartki, ser kroimy w kostkę. Gruszkę tniemy w plasterki, orzechy włoskie i pestki dyni prażymy do zarumienienia na suchej patelni. Chleb kroimy w kostkę, na patelni z oliwą z oliwek podsmażamy do chrupkości. Dodajemy do sałatki. Polewamy słodkim dressingiem. 

Dressing:
Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy do smaku.

Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari