Pyszne i proste ciasteczka idealne na Mikołajki :)
Składniki:
- 1 ciasto kruche Kętrzyński,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 kostki masła,
- 2 żółtka,
- ok. 3 łyżki śmietany 18%,
- ok. 3 łyżki śmietany 18%,
- ok. 150 g kolorowych czekoladowych draży,
- ew przyprawa do piernika/cynamon,
- 1 łyżka masła orzechowego.
Wykonanie:
Wyrabiamy ciasto zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na koniec dodajemy masło orzechowe i draże czekoladowe, delikatnie mieszamy lub wciskamy na ciasteczka. Tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie układamy je w odstępach na papierze do pieczenia na płaskiej blaszce. Miseczką (spodem) ugniatamy kule tworząc ciasteczka. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Wyjmujemy studzimy.
Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Możemy użyć przepisu na ciasto kruche:
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- ok 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków (dodatki są słodkie),
- szczypta soli.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło, siekamy nożem na małe kawałeczki, dodajemy resztę składników siekamy ciasto nożem, (lub używamy misy miksera jak ja to zrobiłam), dodajemy dropsy czekoladowe na oko (ile tylko sobie zażyczymy) i zalane wrzątkiem i odcedzone suszone jagody, zagniatamy ciasto. Formułujemy kulki, rozpłaszczamy, pieczemy ok. 10 min. w 180s do zarumienienia. Żeby miały błyszczącą górę możemy posmarować jajkiem roztrzepanym w mleku lub samym żółtkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari