Ten sernik jest przepyszny, idealny na święta :)
- ciasto kruche 400 g Kętrzyński,
- 1/2 kostki masła,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka śmietany.
Masa serowa:
- 1 kg twaróg sernikowy (wiaderko),
- 5 dużych jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego).
Masa serowa:
- 1 kg twaróg sernikowy (wiaderko),
- 5 dużych jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego,
- 1/2 kostki masła (stopionego ostudzonego).
Dodatkowo:
- 1/2 puszki masy krówkowej.
- solone orzeszki ziemne,
- batoniki mini Snickersy.
Na sernik wykładamy masę krówkową, posypujemy solonymi orzeszkami i pokrojonymi mini batonikami snickers, ciasteczka w kształcie liści.
- solone orzeszki ziemne,
- batoniki mini Snickersy.
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki wrzucamy do misy i wyrabiamy w mikserze. Wykładamy ciasto, do tortownicy ok 24cm na papier do pieczenia. Z reszty ciasta możemy zrobić ciasteczka listki. Wstępnie podpiekamy sam spód ok. 20 min. w 180°C. W tym czasie w misie miksera mieszamy masę serową: wkładamy ser, cukier, mieszamy. Dodajemy jajka, budyń, mieszamy ponownie. Na sam koniec dodajemy stopione i przestudzone masło. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny w 180°C do wyrośnięcia. Gdy zauważymy że za bardzo się spieka możemy przykryć papierem do pieczenia. Wyjmujemy studzimy.
Dobra rada: Ja od razu przykryłam wierzch sernika papierem do pieczenia, aby za bardzo się nie spiekł. Po godzinie sprawdzamy czy na serniku urosła górka po całości, a najbardziej na środku. Jeśli tak - możemy już wyjąć. Jeżeli nie - pieczemy dalej ok. 15 min. Jeśli sernik jest dość blady zdejmuję papier do pieczenia z góry sernika i piekę, aż ładnie się zarumieni. Po wyjęciu i chwili wystygnięcia, gdy boki sernika będą wysokie, a góra opadnie możemy sernik wyjąć z formy położyć na większej desce do krojenia (mam taką kwadratową z Ikea) i przykrywamy górę sernika szkłem hartowanym. Pod ciężarem szkła sernik nam równomiernie opadnie. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. Mi osobiście sernik smakuje na drugi dzień, gdy już stężeje leżąc całą noc w lodówce.
Na sernik wykładamy masę krówkową, posypujemy solonymi orzeszkami i pokrojonymi mini batonikami snickers, ciasteczka w kształcie liści.
Kruchy spód:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
- 1/2 kostki masła schłodzonego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari