Makaron w orzechowym sosie.
Składniki:
- 2 łyżki masła orzechowego,
- mleczko kokosowe do rozcięczenia sosu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 limonki (soku),
- odrobina startego imbiru,
- 1 ząbek czosnku (wyciśnięty),
- ok. 400 g makaronu udon,
- dodatki: sezam, świeża kolendra, pokruszone orzeszki ziemne/nerkowce.
Wykonanie:
Mieszamy sos sojowy z masłem orzechowym, dodajemy olej sezamowy, ocet, miód, starty imbir i wyciśnięty czosnek, sok z połówki limonki. Mieszamy z mleczkiem kokosowym (do rozcięczenia). Makaron udon gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu producenta na opakowaniu. Odrobinę wody z gotowania zostawiamy do rozcieńczenia sosu. Do makaronu dodajemy sos, rozcieńczamy wodą i mleczkiem kokosowym (do smaku). Mieszamy z ciepłym makaronem, możemy podać z białym sezamem i świeżą kolendrą, pokruszonymi orzeszkami. Makaron smakuje także na zimno, tylko sos na nim zgęstnieje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari