wtorek, 5 listopada 2024

Bułeczki Bao z szarpaną wieprzowiną

Bułeczki Bao są super bo można je podać ze wszystkim co mamy pod ręką. Moja propozycja to podanie z szarpaną wieprzowiną długopieczoną :) 


Składniki:
Szarpana wieprzowina:
- 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (ew. karkówki),
- 3 łyżki wędzonej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy Kętrzyński,
- 1 łyżeczka keczupu,
- 4 duże cebule,
- sól, pieprz świeżo zmielony (do smaku),
- 2-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju (do marynaty).

Dodatki:
- gotowe bułeczki bao,
- 2 dojrzałe awokado,
- 1 limonka (sok),
- surówka z czerwonej kapusty (tutaj przepis),
- świeża kolendra,
- czarny sezam.

Wykonanie:
Marynata: Mieszamy przyprawy, cukier brązowy, wyciśnięty 2 ząbki czosnku oraz tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy oliwę, musztardę i ketchup. Marynujemy mięso. Polewamy odrobiną oliwą na wierzch. Mięso najlepiej marynować całą noc w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 140° (opcja góra-dół). Cebule kroimy na ćwiartki, 2 ząbki czosnku na mniejsze kawałki, układamy wszystko na dnie naczynia do pieczenia. Na to wszystko kładziemy zamarynowane mięso. Pieczemy przez 1 godzinę. Po tym czasie mięso przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 4 (nadal w 140°) do miękkości. 

Bułeczki Bao podgrzewamy na parze ok 3min. Awokado obieramy, polewamy sokiem z limonki. Do bułeczek dajemy szarpaną wieprzowinę, surówkę z czerwonej kapusty, awokado pokrojone w paski, posypujemy czarnym sezamem i świeżą kolendrą. 

  
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
 














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari