Ta tarta jest cudowna! Musicie tylko lubić cukinie.
Składniki:
- 4 mniejszych cukinii (2 zielone i 2 żółte),
- 350 ml śmietanki 30%,
- 1/2 cytryny (sok),
- 2 jajka,
- 120 g startego parmezanu,
- masło,
- sól, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku.
Wykonanie:
Śmietankę łączymy z dwoma jajkami, skórką z cytryny i sokiem z połowy cytrusa, startym parmezanem i odrobiną gałki muszkatołowej, soli, tymianku i pieprzu. Mieszamy. Obieraczką lub gilotyną do warzyw (moja z @ikeapolska) wycinamy cienkie plastry cukinii, które posolimy. Zawijamy od środka, układając na formie do pieczenia nasmarowanym masłem. Układamy na przemian żółtą i zieloną cukinię. Zalewamy sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na około 45 min. do zarumienienia. Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari