Składniki:
- 2 jajka,
- 250 ml mleka,
- 150 g mąki,
- szczypta soli,
- 2 łyżki masła (stopionego).
Chili con carne:
- 1 większa cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów (w całości bez skórki),
- ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 papryka,
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- przyprawy: bazylia/oregano, pieprz, sól, kminek mielony, papryka chili, cukier.
Dip:
Wykonanie:
Chili con carne:
Chili con carne:
- 1 większa cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 puszka pomidorów (w całości bez skórki),
- ew. 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 papryka,
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego),
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- przyprawy: bazylia/oregano, pieprz, sól, kminek mielony, papryka chili, cukier.
Dip:
- 1 łyżka majonezu chrzanowego Kętrzyński,
- 2 łyżki jogurtu greckiego,
- odrobina soli, cukru (do smaku).
Chili con carne:
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę, dusimy 5 min. Dodajemy wyciśnięty czosnek, a następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy na małym. Przekładamy do miseczki. Następnie na tej samej patelni smażymy mięso mielone (ok. 10-15 min.) Do podsmażonego mięsa dodajemy nasze wcześniej podduszone warzywa, a następnie dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie cukier jakby było za kwaśne, kminek, chili, oregano, bazylia). Dusimy jeszcze jakieś 5 min. na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy puszkę czerwonej fasoli i kukurydzy konserwowej.
Naleśniki:
Naleśniki:
Jajka ubijamy, dodajemy mleko, następnie mąkę. Wszystko mieszamy. Ciasto musi być lejące się, musi ładnie rozprowadzać się na patelni. Do ciasta dodajemy szczyptę soli. Na sam koniec dodajemy stopione masło, mieszamy delikatnie. Na rozgrzaną patelnie wlewamy ciasto. Smażymy bliny/placki naleśnikowe. Na przestudzone naleśniki kładziemy wystudzone chili. Składamy w kwadrat. Możemy usmażyć/grillować lub od razu podawać. Idealnie smakują z dipem majonezowym świeżą bazylią i pomidorkami. Resztę chili con carne możemy podać z ryżem :)
Dip:
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy sól, ewentualnie odrobinę cukru.
Przepis powstał we współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG www.instagram.com/majonez_ketrzynski
nowe konto https://www.instagram.com/majonezketrzynski1945/ Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari