Delikatne, kruche rurki ze śmietanowym nadzieniem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Słodki krem idealnie komponuje się z maślanym smakiem ciasta. Ten przepis z pewnością przeniesie Was w czasy beztroskiego dzieciństwa.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 200 g masła (zimnego),
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- ok. 100 g cukru pudru,
- cukier brązowy na posypkę,
- 1 żółtko z odrobiną mleka.
Krem:
- 250g schłodzonego mascarpone,
- 250g schłodzonej śmietany 36%,
- ok 2-3 łyżki drobnego cukru.
Wykonanie:
Filmik:
https://www.instagram.com/p/DGaOtFMNGaY/
- 200 g masła (zimnego),
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- ok. 100 g cukru pudru,
- cukier brązowy na posypkę,
- 1 żółtko z odrobiną mleka.
Krem:
- 250g schłodzonego mascarpone,
- 250g schłodzonej śmietany 36%,
- ok 2-3 łyżki drobnego cukru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera, mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Rozwałkowujemy na kilka milimetrów, tniemy na paski. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto zawiajamy na metalowe rurki długości 12cm. Blachę z rurkami wkładamy do lodówki na ok. 20 min. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Posypujemy brazowym cukrem. Pieczemy w temp. 180°C góra dół przez ok. 18min lub do zazłocenia. Wyjmujemy studzimy na kratce. Delikatnie wysuwamy metalowe rurki. Krem: śmietanę ubijamy z mascarpone z dodatkiem cukru. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Nadziewamy rurki kremem.
https://www.instagram.com/p/DGaOtFMNGaY/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari