poniedziałek, 3 marca 2025

Eklery z kremem czekoladowym

Przepis jest na churros, O dziwo te churros wyszły mi tak grube jak eklery więc chciałam je uratować i ozdobiłam kremem czekoladowym :)


Składniki:
- 1 szklanka wody,
- ok. 200 g mąki,
- ok. 35 g masła,
- 2 łyżki cukru,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1 l. oleju do smażenia.
Krem:
- 1 czekolada mleczna,
- ok. 250 ml śmietana 36%,
- ewentualnie cukier (do smaku). 

Wykonanie:
Masło z cukrem, wodą i odrobiną soli rozpuszczamy w garnuszku. Gdy składniki połączą się, a masło stopi się, wsypujemy mąkę z cynamonem. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Następnie zdejmujemy z gazu. Chwilę czekamy aż ciasto ostygnie. Przekładamy je do miksera, dodajemy jajka. Po każdym jajku dokładnie mieszamy ciasto. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Olej rozgrzewamy do 175°C. Wyciskamy ciasto na olej. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy ciasto nie jest surowe (do czystego patyczka). Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu ozdabiamy kremem. Dzień wcześniej w garnuszku podgrzewamy śmietanę, łamiemy czekoladę i mieszamy do roztopienia. Odkładamy do ostygnięcia, następnie zakrywamy folią spożywczą przyległą do czekolady. Wkładamy do lodówki na kilka godz lub całą noc.
Śmietanę z czekoladą ubijamy na sztywny krem, przekładamy do ozdobnego rękawa cukierniczego. Wyciskamy na "eklery" lub przekrajamy większe i krem wkładamy do środka :)



Możemy maczać je tylko w stopionej czekoladzie :)







 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari