Polecam ten szybki pyszny deser, szał na pistacje trwa, także i ja zrobiłam tartaletki z pysznym kremem pistacjowym.
Składniki:
- 1 opakowanie Ciasto kruche Kętrzyński (400g),
- 2 żółtka,
- 150 g masła,
- 1 łyżka śmietany,
- szczypta soli.
Krem:
- 3 łyżki pasty pistacjowej (słodzonej),
- ok. 300g serka ricotta.
- ew. odrobina śmietanki 30% (do rozcieńczenia),
- pistacje niesolone (do ozdoby),
- kilka malin liofilizowanych (do ozdoby).
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Następnie wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Wałkujemy i wykrajamy koła grubości kilku milimetrów. Układamy na formach do tartaletek, nakłuwamy widelcem ciasto. Ponownie chłodzimy ok 30min. Pieczemy ok. 15min w 180 stopniach do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy na kratkę. Po wystygnięciu wykładamy krem. Serek mieszamy z pastą pistacjową, ewentualnie dodajemy trochę śmietanki, żeby konsystencja była nie za gęsta. Ozdabiamy pistacjami i kruszonymi malinami.
Możemy też użyć przepisu na ciasto kruche:
- 400 g mąki,
- 1 kostka masła,
- 2 jajka,
- 120 g cukru pudru.
- 120 g cukru pudru.
Ana Mari, ach, jak tu u Ciebie pięknie :). Zaczęłam o powyższego przepisu na tartaletki i, w miarę przeglądania wcześniejszych przepisów, byłam coraz bardziej zachwycona. Miałam zostawić część na potem, ale byłam tak ciekawa co tam jest, że.... skończyłam na pierwszym poście :).
OdpowiedzUsuńGratuluję Ci talentu i cieszę się, że mogłam z podziwem obejrzeć tyle wspaniałości, które przygotowałaś :).
Dziękuję i zachęcam do zaglądania częściej:)
UsuńBędę to robić z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń<3
Usuń