Babka last minute, ale nie tylko na święta! Mogłabym ją jeść cały czas :)
- 1/2 opakowania piernika XXL Kętrzyński,
- 1 szklanka wody,
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżki masy kajmakowej,
- 2 łyżki kakao.
Polewa:
- ok. 8 łyżek wody,
- 5 łyżek cukru,
- 6 łyżek kakao,
- ok. 75 g masła.
Dodatki:
- pistacje,
- liofilizowane maliny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy 2 łyżki masy kajmakowej. Wylewamy do silikonowej formy na babkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 45 min. do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę do wystygnięcia, wyjmujemy z formy, odkrajamy powstałą "dupkę" aby wyrównać dół babki. Polewamy polewą na kratce, dekorujemy pistacjami i malinami. Odkładamy do ostygnięcia.
Polewa:
Masło roztapiamy na małym ogniu, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski @majonezketrzynski1945 www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour. #współpracareklamowa #reklama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari