Ziemniaczki te mogą być jako dodatek do grilla, są super polecam :)
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej mączne do pieczenia),
- oliwa z oliwek,
- parmezan wiórki,
- pieprz, sól, majeranek (przyprawy jakie lubimy),
Dip miętowo-chrzanowy:
- 1 łyżka majonezu chrzanowego Kętrzyński,
- 1 łyżka jogurtu typu greckiego,
- garść świeżej mięty,
- odrobina soku z limonki,
- odrobina oliwy z oliwek,
- ew. zielony barwnik spożywczy,
- sól/pieprz, (cukier do smaku).
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, młode możemy tylko dobrze wyszorować i umyć, kroimy na ćwiartki, wstępnie gotujemy w osolonej wodzie (na al dente), odlewamy z wody. Obtaczamy w oliwie z oliwek, dodajemy przyprawy sól, majeranek, na koniec wiórki parmezanu. Wszystko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30min do godziny (w zależności od wielkości i miękkości ziemniaków). Na koniec włączyłam opcję grilla. Podajemy z dipem chrzanowo-miętowym.
Dip:
Majonez mieszamy z jogurtem, blendujemy z miętą, doprawiamy sokiem z limonki, oliwą z oliwek, solą i ewentualnie dosładzamy.
Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski @majonezketrzynski1945 www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour. #współpracareklamowa #reklama
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari