Składniki:
- 1 opakowanie piernika Kętrzyński (750 g),
- 2,5 szklanki wody,
- 2/3 szklanki oleju,
- 3 łyżki kakao.
Polewa:
- ok. 5 łyżek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- ok. 100 g masła.
Dodatkowo:
- 500 g mascarpone,
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 5-6 łyżek kremu/pasty pistacjowej (mniej słodkiej),
- 1 szklanka ciasta kataifi (prażone w paseczki),
- większa garść pistacji, pokruszone.
Wykonanie:
Ciasto mieszamy z wodą i olejem oraz kakao. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na 15 min. Blaszkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Wstawiamy do pieczenia na ok. 60 min. 180stopni, pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto, przekładamy na kratkę, studzimy. Przekrajmy na pół wzdłuż na 2 blaty piernikowe, górkę odkrajamy. Na spód wykładamy krem pistacjowy, nakładamy drugi blat piernikowy. Polewamy polewą, sypiemy pokruszonymi pistacjami. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
Krem:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy krem/pastę pistacjową. Studzimy, chłodzimy. Następnie ubijamy czekoladę z mascarpone, na sztywno. Jeżeli będzie za luźna masa można dodać roztopioną żelatynę. Wkładamy do lodówki do tężenia. Mieszamy z ciastem kataifi. Wykładamy na blat piernikowy.
Polewa:
Masło roztapiamy, dodajemy wodę, cukier, następnie po 1 łyżce kakao. Dokładnie mieszamy, dodając kolejne łyżki kakao.
Ciasto czekoladowe tutaj
Post powstał przy współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari