Kopiec kreta to idealne ciasto na Wielkanoc lub szybkie weekendowe ciasto. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 2 jajka
- 350g mąki pszennej
- 230g cukru drobnoziarnistego,
- 1 szklanka mleka (250 ml),
- 200 ml oleju,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 kopiaste łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczanej.
Krem:
- 330 śmietanki 30%
- 1 mascarpone (250 g).
- 4 łyżki cukru pudru (do smaku).
Dodatkowo:
- 3-4 dojrzałe banany,
- sok z 1/2 cytryny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy z cukrem na gładki, puszysty krem. Suche składniki łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Do masy jajecznej dodajemy łyżka po łyżce suche składniki, ciągle mieszając na mniejszych obrotach dodajemy mleko oraz olej. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, ok. 45 minut (opcja termoobieg), do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy na wystudzenie, wyjmujemy z tortownicy. Ścinamy wierzch powstałą "górkę". Wydrążamy delikatnie połowę ciasta, pozostawiamy brzegi ciasta i nietknięty spód. Wydrążone ciasto pokruszymy na górę kopca. Banany obieramy, podcinamy na wielkość ciasta. Polewamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Układamy w wydrążonym cieście. Na owoce kładziemy krem tworząc kopiec. Na to obsypujemy "kruszonką" z wydrążonego ciasta. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 40 min.
Krem:
Śmietanę, cukier i mascarpone ubijamy na średnich obrotach Ciasto schłodź w lodówce przez 30 minut.
Dawno tego ciasta nie jadłam - wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńsuper dziękuję :)
UsuńPrzepyszne ciasto 😊 pierwszy raz robiłam i jest sukces 😍
OdpowiedzUsuń