Uwielbiam jajka faszerowane, więc na Wielkanoc jest to super pomysł na śniadanie :) polecam.
Składniki:
- 6 jajek (ugotowanych na twardo),
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 2-3 łyżki majonezu Kętrzyński klasyczny,
- 1 dojrzałe awokado + sok z cytryny,
- domowy zakwas buraczany lub sok burakowy,
- sól, pieprz,
- roszpunka, szczypiorek (do ozdoby).
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu zalewamy zakwasem z buraka lub sokiem buraczkowym. Dzięki temu nabiorą pięknego różowego/fioletowego koloru. Zabarwią od razu, jeżeli jednak chcemy bardziej intensywnego koloru, możemy zostawić w soku na kilka godzin. Jajka przekrajamy na pół, żółtka przekładamy do miseczki. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, polewamy sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało. Ugniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy. Dodajemy do miseczki majonez i przyprawy (do smaku), wszystko mieszamy. Faszerujemy jajka nadzieniem. Układamy na roszpunce. Posypujemy szczypiorkiem.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari