wtorek, 8 kwietnia 2025

Mazurek budyniowy malinowo - pistacjowy

Pyszny mazurek budyniowy malinowo - pistacjowy, idealny na święta :)


Składniki:
- 1 Ciasto kruche Kętrzyński (400 g),
- 2 żółtka,
- 1/2 kostki masła.
- 2 łyżki śmietany.

Krem:
- 2 budynie malinowe (z cukrem),
- ok. 300ml mleka,
- 1 kostka masła (temp pokojowa),
- 1 biała czekolada,
- 1-2 łyżki kremu pistacjowego (słodzonego).

Dodatkowo:
- maliny liofilizowane,
- pistacje niesolone,
- listki mięty.

Wykonanie:
Ciasto wyrabiamy w misie miksera, tworzymy kulę, wkładamy do lodówki na 30min. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto, formujemy kształt mazurka z wyższymi brzegami. Nakłuwamy ciasto, wkładamy ponownie do schłodzenia na ok. 15 min. Pieczemy ok 25 min w 180stopniach góra dół (do suchego patyczka). Wyjmujemy do ostygnięcia. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, mieszamy w nim proszki budyniowe. Resztę Mleka zagotowujemy, dodajemy proszek budyniowy, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Odkładamy do wystygnięcia, przykrywamy przylegle folią spożywczą (dzięki temu nie zrobi się kożuch na wierzchu). Po ostudzeniu, dodajemy masło w temp. pokojowej, ewentualnie dosładzamy, mieszamy do połączenia, chłodzimy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy 2 łyżki kremu pistacjowego, mieszamy, wylewamy na spód mazurka, chłodzimy. Wylewamy krem budyniowy. Ponownie chłodzimy na kilka godzin. Dekorujemy liofilizowanymi malinami, pistacjami i listkami mięty.
 

Post powstał przy współpracy reklamowej z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski @majonezketrzynski1945 www.instagram.com/majonez_ketrzynski Wszystkie produkty marki Kętrzyński dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour. #współpracareklamowa #reklama

przepis na inne domowe kruche:













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari