Pyszne śledzie na święta w wersji z batatem :)
Składniki:
- ok. 8 pojedynczych płatów śledziowych w occie,
- 1 batat mniejszy (upieczony do miękkości),
- 1 mała cebula,
- 2-3 łyżki majonezu Kętrzyński,
- ok. 1 łyżki śmietany 18%,
- ew. 1 łyżeczka musztardy Kętrzyński (do smaku),
- pieprz, sól, cukier (do smaku),
- odrobina przyprawy chilli,
- odrobina startego imbiru.
Wykonanie:
Batata spryskujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą. Pieczemy ok 30min w 180stopni do miękkości w folii aluminiowej. Po ostudzeniu, obieramy ze skórki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Śledzie kroimy na 1,5 cm kawałki. Majonez łączymy ze śmietaną, musztardą i zblendowanym batatem i przyprawami, dodajemy cebulę i starty imbir. Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem ew cukrem (ale batat jest już słodki). Mieszamy sos ze śledziami. Odstawiamy do przejścia smaków.
Przepis powstał we współpracy z marką "Kętrzyński" https://ketrzynski.pl/ #kętrzyński IG @majonez_ketrzynski - www.instagram.com/majonez_ketrzynski
Wszystkie produkty dostępne są na www.sklepwegorzewo.pl oraz w niektórych marketach Stokrotka, Auchan, Carrefour.




Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari