wtorek, 10 lutego 2015

Placki z cukinii, łososia i fety z dodatkiem dipu koperkowego

Składniki:
- 1 średnia cukinia/kabaczek (Biedronka),
- 1 opakowanie wędzonego łososia (ok. 200 g),
- 1-2 jajka,
- 2-3 czubate łyżki mąki,
- 1/2 opakowania sera feta (ok. 100 g),
- odrobina mleka/wody,
- przyprawy: sól, pieprz.

Dip koperkowy:
- 2 łyżki jogurtu greckiego/bałkańskiego ew. śmietany,
- 1 łyżka majonezu,
- pęczek świeżego koperku,
- przyprawy: sól, ew. cukier, czosnek.

Wykonanie:
Cukinię myjemy, tarkujemy w całości ze skórką. Mniejsze cukinie, mają drobne pestki albo w ogóle, więc nie wydrążałam ich. Do tego dodajemy 2-3 łyżki mąki, odrobinę wody/mleka, 1-2 jajka. Wszystko mieszamy. Przez małą ilość mąki, placki są delikatne, niestety potrafią się rozpadać...ale ich smak...nieziemski. Łososia kroimy w kostkę, fetę odsączamy z wody (w przypadku fety w zalewie wodnej) lub kroimy na małą kostkę. Dodajemy wszystko do ciasta. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, chociaż uważam, że łosoś i feta jest już wystarczająco słony. Na rozgrzany olej kładziemy 1 czubatą łyżkę ciasta, spłaszczamy ją wypukłą stroną łyżki. Ewentualnie smażymy większe placki z 3 łyżek, chociaż jak wspomniałam większe mogą się rozpadać. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu kładziemy je na papier kuchenny, odsączamy z tłuszczu. Placki polewamy dipem koperkowym.

Dip koperkowy:
2 łyżki jogurtu bałkańskiego/greckiego mieszamy z 1 łyżką majonezu, możemy dodać wyciśnięty ząbek czosnku. Koperek szatkujemy na drobno, wrzucamy do dipu. Doprawiamy solą ew. odrobiną cukru. 















6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect