piątek, 27 lutego 2015

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Dziś prezentuję prosty, smaczny przepis na szybki weekendowy obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. 



Składniki:
- ok. 1 kg polędwiczki wieprzowej,
- 1 litr bulionu,
- 1 większa śmietana 30% (ok 330 ml),
- 1-2 większe cebule,
- ok. 500 g pieczarek (lub więcej),
- pęczek szczypiorku, 
- ew. 1-2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu),
- sól, pieprz.

Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię (z odrobiną oleju) wrzucamy pociętą w piórka cebulę. Dusimy ok. 5 min. na małym ogniu. Przekładamy do miseczki/naczynia żaroodpornego. Następnie obrane pieczarki kroimy na plasterki, dusimy je także ok. 5 min. Odcedzamy wodę, którą puszczą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. W tym czasie możemy podgrzać bulion (gdy nie mamy robimy go np. bulion warzywny z włoszczyzny, dobrze doprawiony solą). Polędwiczki kroimy na grubsze plastry, podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wszystko bulionem (tak, aby były przykryte), zamykamy naczynie i dusimy ok. 30 min. w nagrzanym piekarniku do 180°C. Równie dobrze możemy dusić w garnku/na większej patelni. Kontrolujemy czas duszenia, może się wydłużyć - w zależności czy mamy mrożone mięso czy świeże. Gdy po 30 min. stwierdzimy, że jest jeszcze twardawe dusimy dłużej. Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę 30%, mieszamy, chwilę jeszcze dusimy. Gdy sos wyda się za rzadki odlewamy 1 szklankę wywaru, dodajemy 1-2 łyżki mąki, mieszamy, wlewamy ponownie do naszego sosu przez sitko. Robiąc sos (dodając już śmietanę) polędwiczki przełożyłam na patelnię typu wok. Łatwiej było mi kontrolować konsystencję sosu i jego smak. Doprawiamy (jeżeli jeszcze trzeba - gdy bulion był za mało słony) do smaku solą i pieprzem.  Chwilę jeszcze dusimy, mieszając co jakiś czas. Podajemy z pure ziemniaczanym, makaronem lub kaszą. Polędwiczki posypujemy szczypiorkiem, tworząc tym idealny, wyrazisty smak.  

Inny przepis - polędwiczki w Coca-Coli:

Miłego weekendu i smacznego :-)
















4 komentarze:

  1. uwielbiam wszystko z pieczarkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny przepis ! <3 Uwielbiam Polędwiczki ! Moja rodzinka uwielbia ser gorgonzola i dodajemy tez zawsze go do sosu <3 YUUUMMMYYY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmmm gorgonzola do tego...muszę wypróbować :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect