Na upalne dni polecam domowy sorbet truskawkowy. Ostatnio bardzo często robiłam szybkie dżemiki truskawkowe. Przy codziennym podjadaniu go, wpadłam na pomysł przerobienia jego na lody.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- ok. 4 łyżki cukru np. brązowego (w zależności jak słodkie są truskawki i jak słodki chcemy uzyskać sorbet).
Wykonanie:
Truskawki myjemy,
odrywamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem (lepiej wsypać mniej cukru, a
potem ewentualnie dosłodzić). Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się pienić, gaz zmniejszamy. Po ok. 10-15 min z truskawek utworzy się nam dość gęsty dżem z wodą. Odstawiamy, czekamy na ostygnięcie. Następnie blenderem miksujemy wszystko na gładko. Zalewamy pojemniczki na lody (np. Ikea), wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Aby swobodnie wyjąć lody z pojemniczków, możemy chwilę odczekać, bądź zalać/włożyć na chwilę do wrzątku.
Sorbety możemy równie dobrze wykonać pomijając gotowanie. Wystarczy świeże truskawki zmiksować z cukrem i od razu przelać do pojemników.
Sorbety możemy równie dobrze wykonać pomijając gotowanie. Wystarczy świeże truskawki zmiksować z cukrem i od razu przelać do pojemników.
Przepis na dżem poniżej (klikając na zdjęcie).
Dobry pomysł, prostsze w przygotowaniu, niż prawdziwy sorbet, a wygląda równie apetycznie!
OdpowiedzUsuńSzybki i smaczny polecam :)
UsuńDla dzieci rewelacja! Córka nie lubi truskawek, a tego loda zjadła z wielkim apetytem.
OdpowiedzUsuńPolecam
O cieszę się ogromnie :) Zamiast truskawek można użyć dowolnych owoców :)
UsuńMniam, nie ma jak domowy, orzeźwiający sorbecik :)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) polecam!
UsuńPomysł świetny, ale mega spodobały mi się te foremki do lodów, muszę sobie takie sprawić :)
OdpowiedzUsuńForemki kupione w Ikea i dość tanie :)
Usuńpolecam :)
OdpowiedzUsuń