poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie)

Na Dzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :)
Składniki:
(na 4-5 porcji)
- ok. 500 g udźca indyka (bez kości),
- 1,5 litra bulionu,
- 1 natka pietruszki,
- ok. 150 ml śmietanki 30%,
- 1 cebula,
- 1 szklanka białego wina (wytrawnego),
- ok. 200-300 g kurek,
- 4 łyżki masła,
- ok. 400g makaronu penne,
- przyprawy: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa.

Wykonanie:
Udziec kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy 1 szklanką wina, dusimy do wchłonięcia się %. Następnie zalewamy mięso bulionem (lub podlewamy chochlą co jakiś czas). Dusimy ok. 45-60 min. (do miękkości mięsa). Kurki czyścimy (najlepiej pędzelkiem kuchennym i odrobiną wody). Cebulę szatkujemy kostka/piórka, wrzucamy na patelnię dusimy na maśle ok. 5 min. Następnie dodajemy kurki mniejszych nie kroimy, większe przekrajamy na półówki/kostkę. Dusimy także z 5 min. Możemy dodać jeszcze odrobinę białego wina i poczekać, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy śmietankę 30%, poszatkowaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku. Dodajemy uduszone mięso, mieszamy, aż śmietanka zgęstnieje i zrobi się sos. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta.













4 komentarze:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari