Któregoś dnia wypatrzyłam w Biedronce czekoladowy makaron. Uwielbiam testować nowości. Jakiś czas leżał w szafce, gdyż nie wiedziałam z czym go można jeść? W nazwie miał już czekoladę, więc do wytrawnych dań raczej nie pasuje. Na szczęście mamy jeszcze sezon truskawkowy, a do nich czekolada pasuje idealnie! Makaron pięknie pachnie podczas gotowania i jedzenia, jednakże jeśli myślicie, że jest on słodki to się lekko możecie zdziwić.
- garstka truskawek (ok. 10 sztuk),
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 1-2 łyżki cukru,
- 400 g makaronu czekoladowego (Biedronka),
- 1 kostka twarogu,
- 1 laska wanilii,
- mięta oraz kilka truskawek do dekoracji.
Wykonanie:
Twaróg rozdrabniamy, laskę wanilii nacinamy wzdłuż nożem. Zeskrobujemy ze środka czarne ziarenka, dodajemy je do twarogu, mieszamy. Słodzimy odrobinę. Truskawki blendujemy z cukrem na jednolity mus, dodajemy śmietanę mieszamy. Makaron gotujemy 7 min. wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Makaron posypujemy twarogiem, polewamy sosem. Dekorujemy truskawkami i miętą. Smacznego :)
Danie z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńOstatnio też robiłam z takim czekoladowym makaronem.
o dziwo makaron czekoladowy nie jest za słodki, idealnie komponuje się z twarogiem i truskawkami :)
UsuńZnakomite! Szkoda, że w dzieciństwie nie było takich makaronów, prawdopodobnie byłoby to moje ulubione danie :D
OdpowiedzUsuńoj tak makaron czekoladowy to strzał w dziesiątkę :)
Usuń