poniedziałek, 18 lipca 2016

Pierogi z truskawkami i twarogiem

Dziś kolejny przepis na pierogi z truskawkami (już ostatni w tym roku). Tym razem z dodatkiem twarogu. 
Składniki:
(ok. 50 pierogów)  
Ciasto na pierogi:
- ok. 500 g mąki pszennej (ok. 3 szklanki),
- 1 jajko,
- sól (2 szczypty, tak na oko),
- 1 szklanka gorącej wody,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1 kg truskawek (lepiej mniejsze).
- 1 kostka twarogu + 1 łyżka cukru,
- kilka truskawek do farszu + do sosu truskawkowego.


Sos truskawkowy:
- 3-4 łyżki śmietany,
- 2-4 łyżki musu truskawkowego.

Wykonanie:
Ciasto na pierogi:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, wyrabiamy ciasto hakiem do ciasta drożdżowego/bądź wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdy będzie jeszcze lepiące dodajemy odrobinę mąki. Stolnicę podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2-3mm. Następnie większą szklanką (najlepsze są szklanki do drinków, o cienkich krawędziach) wykrajamy krążki. Przekładamy na ścierkę podsypaną mąką. Twaróg rozdrabniamy z cukrem (do smaku), truskakwi kroimy w kostkę, odsączamy sok. Owoce mieszamy z serem. Na ciasto wykładamy 1 łyżeczkę farszu, lepimy pierogi. Do gotującej się, lekko posolonej wody dodajemy łyżeczkę oleju. Wrzucamy nasze pierogi, tak po 7-10 sztuk (w zależności od wielkości garnka). Ostrożnie mieszamy (nie pozwalamy, aby posklejały się). Gaz zmniejszamy, gotujemy. Po wypłynięciu pierogów na górę garnka, gotujemy jeszcze przez  2-3 minuty. Wyjmujemy je, odsączamy z wody. Polewamy sosem truskawkowym. 

Sos truskawkowy:
Truskawki blendujemy z cukrem na jednolity mus, dodajemy śmietanę mieszamy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect