środa, 10 sierpnia 2016

Sernik czekoladowy z jeżynami i borówką

Lubicie serniki? Ja bardzo! Dziś polecę Wam szybki serniczek z jeżynami, borówkami amerykańskimi i jagodami. 
http://anamarisworld.blogspot.com/2016/08/sernik-czekoladowy-z-jezynami-i-borowka.html
Składniki:
Ciasto kruche:
- ok. 70g cukru drobnego do wypieków,
- 1-2 łyżki kakao,
- 1 jajko,
- 200g mąki
- 100g masła.

masa serowa:
- twaróg delikatny President (ok. 500g)
- 1 gorzka czekolada (min. 70% kakao),
- cukier (do smaku),
- 1-2 łyżki kakao,
- 5 łyżeczek żelatyny,
- jeżyny, borówka amerykańska i jagody,

Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy w mikserze/lub ręcznie. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki, wałkujemy je bądź ugniatamy rękoma na dno blaszki. Ciasto nakłuwamy. Pieczemy ok. 20-30 min. w 180°C, do suchego patyczka. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali bądź w kąpieli wodnej, lekko ostudzamy. Żelatynę zalewamy zimną wodą (tylko do jej przykrycia. Odstawić do napęcznienia na ok. 10 min. Następnie podgrzewamy ją w garnuszku, mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. Uwaga: żelatyny nie można doprowadzić do wrzenia gdyż straci swoje właściwości żelujące. Ser przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier (do smaku), kakao oraz dodajemy przestudzoną żelatynę i czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Spód ciasta wyjmujemy studzimy, a następnie wylewamy na niego masę serową. Dekorujemy świeżymi owocami. Następnie wkładamy ciasto do lodówki do stężenia masy serowej. Najlepiej na całą noc. Smacznego :)
















6 komentarzy:

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect