poniedziałek, 9 stycznia 2017

Kurczak curry z mango

Swego czasu na blogu umieściłam przepis na kurczaka curry w mleczku kokosowym. Przepis ten znajduje sw czołówce wpisów najchętniej czytanych na moim blogu. Dziś będzie nowa odsłona tego kultowego przepisu - kurczak curry z mango :) Zapraszam na smaczny, prosty i szybki przepis :) 

Składniki:
- podwójna pierś kurczaka,
- 1 dojrzałe mango,
- ok. 100 ml mleczka kokosowego,
- 1/2 czerwonej papryki (jeśli lubimy może być chili),
- przyprawy: sól, pieprz, zmielona kolendra, curry, imbir, kurkuma, 
- odrobina oleju,
- 1 szklanka ryżu Basmati,
- odrobina szczypiorku (do dekoracji).

Wykonanie:
Pierś kroimy w kostkę, marynujemy: dodajemy 1 łyżkę curry, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę kolendry zmielonej, sól, pieprz, imbir, odrobinę oleju. Odstawiamy na ok. 30 min., a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju (tylko do ścięcia mięsa). Zmniejszamy ogień, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Mango obieramy ze skóry, kroimy w większą kostkę. Dorzucamy do mięsa, mieszamy, dodajemy mleczko kokosowe, chwilę dusimy, ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Dla mnie osobiście do gotowania ryżu najlepiej sprawdza się parowar: dodaję 1 szklanka ryżu, 1 szklanki wody, odrobinę solę. 30 min gotuję na parze. Ryż wychodzi idealny i nigdy go nie przypalę :) Danie przyozdabiamy szczypiorkiem :)





6 komentarzy:

  1. Zgadzam się, ze ryz z parowaru wychodzi idealny, wystarczy pamietac o odpowiedniej proporcji wody do ryzu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaa pycha, ostatnio mam straszne smaki na indyjskie, szczególnie mocno doprawione teraz jak jest zimno :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Curry + mleczko kokosowe + imbir ostra papryka = cudowne smaki:)

      Usuń