środa, 25 stycznia 2017

Tort makowy z wiśniami, przekładany bitą śmietaną z czekoladą

W styczniu obchodziłam swoje kolejne urodziny. Na tę okazję zrobiłam pyszny tort makowy, z wiśniami, przełożony bitą śmietaną z czekoladą. PYSZNOŚCI! Zapraszam na słodki przepis :)

Składniki:
- 5 jajek (5 żółtek, 5 białek),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 5 łyżek oleju,
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego (do wypieków),
- 1 opakowanie cukru migdałowego (np. Delecta),
- 1 szklanka mąki,
- ok. 100 g maku (kupiłam już zmielony),
- 3 śmietany 30% (po 330ml),
- 2  mascarpone (po 250),
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 3-4 łyżki cukru (do smaku, do bitej śmietany),
- wiśnie z kompotu/mrożone (wcześniej rozmrożone) tak ok. 1 szklanka,
- 1 łyżeczka pasty waniliowej,
- sok z wiśni do nasączenia biszkoptu/Amaretto/nalewka lub likier wiśniowy.

Wykonanie:
Jajka: oddzielamy białko od żółtek. Białka ubijemy ze szczyptą soli. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenie przesiewamy przez sito. Dodajemy mak, mieszamy. Do ubitych jajek, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy cukier i powoli wsypujemy mąkę z makiem (wsypujemy powoli patrząc na konsystencję ciasta - nie może być za gęste i za twarde (czasem wystarczy 1/2 szklanki mąki). Na koniec dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Wykładamy tortownicę średnicy 24 cm papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 30-45 min. w 180°C na termoobiegu (do suchego patyczka). Po upieczeniu tortownicę odwracamy od razu do góry nogami, w takiej pozycji czekamy do ostygnięcia. Następnie dookoła odkrajmy ciasto nożem od blaszki, dzielimy na 3 równe części, każdą możemy nasączyć sokiem z wiśni, w wersji dla dorosłych - nalewką wiśniową lub Amaretto. Do misy miksera wrzucamy śmietanę z mascarpone, dodajemy cukier (do smaku, pamiętając, że warstwa czekoladowa będzie słodka od czekolady mlecznej). Ubijamy na sztywną pianę. Dzielimy na 3 części: 2 mniejsze na masę do środka i jedną większą na górę i boki. 1 łyżeczkę pasty waniliowej dodajemy do białej masy (do środkowej lub obu śmietanowych warstw). Na pierwszy blat wykładamy ubitą śmietanę, na nią dodajemy odsączone na papierze ręcznikowym wiśnie z kompotu. Następnie kładziemy kolejny blat. W garnuszku w kąpieli wodnej roztapiamy 2 tabliczki czekolady, chwilę czekamy aż ostygnie, a następnie dodajemy ją do bitej śmietany, delikatnie mieszamy. Wykładamy nią 2 blat, na to ponownie wiśnie i ostatni blat. Na samą górę i boki wykładamy bitą śmietanę. Dekorujemy makiem (najłatwiej mak wysypać na talerzyk, podsunąć pod tort i dmuchać w niego. Mak sam ładnie przyklei się do tortu). Dekorujemy wiśniami, wkładamy na całą noc do lodówki.










6 komentarzy:

  1. Zachwycający! Jestem pewna, że smakował wybornie :)
    Najlepsze życzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z dmuchnięciem w mak by obsypać boki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak rozsypie się także dookoła tortu ale według mnie to najłatwiejszy sposób na obsypanie maku po bokach tortu :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari

Snow-Falling-Effect