środa, 28 marca 2018

Pieczone awokado z jajkiem

Ostatnio polubiłam awokado, nie dość że jest dobre to jeszcze bardzo zdrowe. Idealnym połączeniem jest awokado z jajkiem. Na Wielkanoc często faszerowałam jajka awokado. Dziś na blogu zapiekę awokado z jajkiem.  



Składniki:
- 4 żółtka (z odrobiną białka),
- 2 dojrzałe awokado,
- odrobina masła (1-2 łyżki),
- sól, pieprz (do smaku).

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na dno formy do pieczenia kładziemy odrobinę masła. Awokado myjemy, przekrajamy poziomo na pół, wokół pestki delikatnie okręcając owoc. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wgłębienia wbijamy żółtko, ewentualnie z odrobiną białka (jednakże całe białko nie zmieści się). Na jajku możemy także położyć odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. do ścięcia się białka. Żółtko może pozostać płynne.















2 komentarze:

  1. Jajko w awokado czy awokado w jajku - i tak dobrze i tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari