Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Na taką pogodę proponuję tylko czekoladę i torcik brownie z kremem i malinami.
Składniki:
- 200 g masła,
- 300 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao),
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków,
- ok. 135 g mąki,
- szczypta soli,
- 1-2 garści połamanych orzechów włoskich.
Krem:
- 330 ml śmietany 30% (schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone (schłodzony),
- 1 łyżka cukru (do smaku, można pominąć ciasto będzie i tak słodkie).
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Przygotowujemy okrągłą tortownicę średnicy 20 cm. Wykładamy papierem do pieczenia. Masło roztapiamy na niewielkim ogniu. Dodajemy 3 gorzkie połamane, czekolady. Cały czas mieszamy, aż do roztopienia czekolad, a następnie odstawiamy z ognia. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich masę czekoladową i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól oraz posiekane orzechy włoskie. Miksujemy/mieszamy na jednolite ciasto. Wylewamy do przygotowanej blaszki, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25 min., aż ciasto lekko urośnie (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmujemy, dekorujemy kremem i malinami. Wkładamy do lodówki, krem stężeje na drugi dzień wtedy także będzie łatwiej kroić ciasto.
Krem:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, miksujemy do ubicia sztywnej masy.
Krem:
Wszystkie składniki przekładamy do misy miksera, miksujemy do ubicia sztywnej masy.
Jedyna zaleta takiej pogody to właśnie możliwość poświęcania czasu na takie pyszności 😀
OdpowiedzUsuń:)
Usuń