Składniki:
- 1 dojrzałe mango,
- 1 mały jogurt naturalny (ok. 150g).
- łyżeczka miodu/cukru do smaku,
- wafelki do lodów.
Wykonanie:
Mango pokroić na kawałki, dodać jogurt. Następnie przełożyć do blendera. Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Dojrzałe mango jest bardzo słodkie - nie wymaga dodania cukru/miodu, w przeciwnym wypadku dodać 1 łyżeczkę miodu. Zamieszać ponownie blenderem. Włożyć do zamrażalnika. Według przepisów w Internecie, aby pozbyć się kryształków lodu należy co 30min - 1godz. wyjąć masę i wymieszać ponownie. Włożyć do zamrażalki. Ja pominęłam ten etap (nie było dużo kryształków). Najlepiej mrozić przez całą noc. Lody wyciągnąć na 5-10 min przed podaniem (w
zależności od temperatury otoczenia), lub jak to ja zrobiłam, przełożyć do blendera z ostrzem do lodów i zmiksować. Lody podawałam w słodkich wafelkach (np. z Biedronki).
Kocham mango! Lody o jego smaku są jednymi z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńMoje też ulubione :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsą pyszne !
UsuńPyszota!.
OdpowiedzUsuńoj tak !
UsuńWyglądają bosko, kolor mają cudowny :)
OdpowiedzUsuńidealny wyszedł, nie jest sztuczny jak w sklepowych lodach i nie są za słodkie jak sklepowe :)
Usuń