piątek, 10 października 2014

Biszkopt z jabłkami - szybkie ciasto na weekend

Najszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. 
Składniki:
- 6 jajek,
- 2 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 szklanki mąki,
- ok 8-10 jabłek,
- 6 łyżek oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon (dużoooo cynamonu).

Wykonanie:
Jajka miksujemy z cukrem,  wsypujemy powoli (przesianą) mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy olej, delikatnie mieszamy. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, następnie tniemy na nieregularne kawałki (jakie się nam uda). Mieszamy z cynamonem. Jabłka wrzucamy do ciasta, delikatnie mieszamy. Tortownicę 26 cm, wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piec ok 35-40 min. w 180°C.






11 komentarzy:

  1. Sprawdziłam, bardzo dobre. POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jakaś pychotka :) a widok aż ślinka cieknie. Pozdrawiam
    http://mylookbeauty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm smacznie wygląda :)

    obserwujemy?
    ewamaliszewskaoff.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja ostatnio robiłam "Mućkę" pamiętasz tę z budyniami, bo zachciało mi się czegoś z biszkoptem. W ten weekend robię jak tak z jabłkami pamiętam ten smak z dzieciństwa, aż się zachciało takiego placka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o "mućkę" muszę zrobić kiedyś, świetne i szybkie ciasto budyniowe :)

      Usuń
  5. Ciasto wyszło przepysznie! Pięknie urosło i rzeczywiście robi się je błyskawicznie. Dodałam trochę mniej cukru (1 i 3/4 szklanki) oraz 3/4 puszki brzoskwiń zamiast jabłek (pokroiłam je w kostkę, ale opadły na spód - czy masz może na to sposób aby utrzymały się na górze?). Myślę że śmiało można dodać całą puszkę i nie będzie za dużo. Piekło się zaledwie 30 minut. POLECAM! Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie! Cieszę się, że się udało i smakowało ciasto. Dokładnie można ze wszystkimi owocami je zrobić, często robiłam z truskawkami :) Można owoce obtoczyć w odrobinie mąki pszenne i ziemniaczanej, nie puszczą wody i nie powinny pójść na dno :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari