Już najwyższy czas na zrobienie swojego własnego zakwasu na żurek wielkanocny. Po co kupować gotowca jak można szybko i prosto zrobić swój homemade zakwas ? :-) Wystarczy tylko chwila cierpliwości tak z 4-6 dni i jest :)
Składniki:
- ok. 200 g mąki żytniej razowej (typu 2000),
- 1 litr przygotowanej letniej wody,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- piętka razowego chleba (lub kromka),
- gaza,
- gumka recepturka,
- naczynie kamionkowe do kiszenia ogórków/słoik o pojemności większej niż 1,5 l..
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do słoika. Następnie zalewamy letnią przygotowaną wodą. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Czosnek obieramy, dodajemy do słoika razem z zielem angielskim oraz liśćmi laurowymi. Na wierzch zawiesiny wrzucamy razową piętkę chleba. Na koniec przykrywamy gazą, a następnie zakładamy gumkę
recepturkę. Zostawiamy słoik w ciepłym miejscu na 4-6 dni. Mieszamy raz dziennie. Zakwas będzie gotowy, gdy zacznie być wyczuwalny
jego lekko kwaśny zapach. Przelewamy go wówczas przez sitko/gazę zatrzymując na nim większość mąki i przypraw. Zakwas przechowujemy w
lodówce w słoiku lub butelce.
Mój jest bardzo podobny ;) Dodaję jeszcze majeranek i tymianek ;)
OdpowiedzUsuńTutaj możesz podejrzeć: http://zwyczuciemsmaku.pl/zakwas-na-zurek/
Nie ma to jak żurek z domowym zakwasem. Pyszota ;)
O muszę następnym razem spróbować z majerankiem i tymiankiem :) Uwielbiam żurek i jadam go nie tylko na święta ;)
UsuńAż nie mogę się doczekać świąt i spróbowania babcinego żurku :) Domowy najlepszy
OdpowiedzUsuńDomowy jest najlepszy!
UsuńBędę musiała wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! :)
Usuń