W tym roku w Hiszpanii skosztowałam gazpacho i bardzo mi posmakowała. Jest to idealna zupa na zimno na upalne dni!
- 1 kg pomidorów (ok. 8 pomidorów, najlepsze moim zdaniem są malinowe),
- 2 ogórki gruntowe,
- 1/3 średniej czerwonej papryki,
- 2 cebulki dymki (mniejsze),
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 łyżki oliwy (extra vergine),
- 3/4 szklanki miąższu z białego pieczywa (ok 4-5 kromek),
- przyprawy: sól, pieprz, ostra chili, ewentualnie odrobina cukru (gdyby pomidory były za kwaśne, a gdy będą za słodkie dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego).
dodatkowo do podania:
1 ogórek szklarniowy, 1 pomidor, 2 kromki białego chleba, 1/4 sera fety (wszystko pokrojone w kostkę).
Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem, aby łatwiej schodziła nam skórka. Kroimy na ćwiartki, zdejmujemy skórkę, następnie oddzielamy nasiona od miąższu. Nnajlepiej robić
to na sitku zawieszonym nad miską, dzięki czemu uzyskamy
sok i pozbędziemy się nasion. Z nasion
pozostawionych na sicie wyciskamy jak najwięcej soku. Miąższ dodajemy do miski z sokiem. Nasiona wyrzucamy, a do soku z miąższem dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki,
cebulę dymkę oraz paprykę. Przyprawiamy do smaku, dodajemy sok z cytryny, ocet winny, oliwę oraz pieczywo (bez skórki). Przekładamy wszystko do pojemnika blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej lekko gęstej zawiesiny. Gazpacho wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Chłodnik podajemy z pokrojoną w kostkę ogórkiem, pomidorem, chlebem ewentualnie z serem fetą.
To prawda, na upały jak znalazł ☺
OdpowiedzUsuńPlanuje wypróbować, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńIdealna teraz pora na takie dania! :)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie!
Usuń