Na bazarze pojawił się pierwszy rabarbar z czego ogromnie się cieszę! Zapraszam na pyszny kompot rabarbarowo-malinowy.
- 500 g rabarbaru (pocięty w większą kostkę),
- ok. 2 litry wody,
- 1-2 garstki mrożonych malin np. Hortex (do smaku lub później do ozdoby),
- kilka łyżek cukru/miodu (w zależności jak słodki chcemy otrzymać kompot),
- kilka listków mięty/bazylii.
- kilka listków mięty/bazylii.
Wykonanie:
Rabarbar myjemy, kroimy w kostkę 1 cm. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kilka malin, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15-20 min., słodzimy (do smaku). Przecedzamy lub jak ktoś lubi rabarbar pozostawiamy. Studzimy, przelewamy do dzbanka, na koniec możemy wrzucić kilka mrożonych malin/kostek lodu, przyozdobić miętą lub bazylią.
Uwielbiam! 100razy lepsze od koka-koli :)
OdpowiedzUsuńoj 1000 razy ;)
Usuń