środa, 14 grudnia 2016

Duszone polędwiczki z sosem chrzanowo-żurawinowym

Ostatnio na blogu trochę zasłodziłam i zasypałam Was słodkimi przepisami. Dziś zaproponuję coś na obiad. Duszona polędwiczka wieprzowa z sosem chrzanowo-żurawinowym to świetny przepis nie tylko na święta!

Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 500 g),
- 1 włoszczyzna.

Sos:
- 1 szklanka świeżej/mrożonej żurawiny,
- ok. 1 łyżka cukru,
- 2 łyżeczki chrzanu,
- sól, pieprz,
- 1-2 łyżki śmietany 18%.

Wykonanie:
Żurawinę myjemy, przerzucamy do garnuszka, zalewamy odrobiną wody słodzimy ok. 1 łyżkę cukru. Gotujemy na małym ogniu do miękkości.

Polędwiczkę myjemy, kroimy na grubsze plastry, wysuszamy je papierem ręcznikowym. Solimy, przyprawiamy pieprzem (do smaku), a następnie podsmażamy na patelni. Następnie włoszczyznę kroimy w kostkę lub wrzucamy w całości do garnka. Przekładamy mięso, zalewamy wodą, aby przykryć polędwiczki. W trakcie gotowania jeżeli trzeba dolewamy wodę, tak aby mięso było wciąż przykryte. Gotujemy do miękkości (ok. 30-45 min). Wyjmujemy odsączamy z bulionu. Na koniec możemy dodać je do sosu i jeszcze razem poddusić. Jednakże polędwiczki ładniej prezentują się polana sosem.

Sos
Żurawinę blendujemy na mus, dodajemy odrobinę wody lub pozostałego bulionu, dodajemy chrzan, śmietanę. Mieszamy/blendujemy, ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku (sól, pieprz).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari