Składniki:
Kruche ciasto:
- ok. 350 g mąki tortowej (lepiej mniej i stopniowo dodawać),
- 100 g drobnego cukru (do wypieków),
- ok. 250 g masła (zimnego),
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kaszy manny,
- szczypta soli,
- ew. 1-2 łyżki śmietany 18%.
Masa makowa:
- 400 g zmielonego maku (kupiony już zmielony),
- 100 g masła (temp. pokojowej),
- 50 g mąki tortowej,
- 5 żółtek i 5 białek,
- 1 szklanka cukru drobnoziarnistego (do wypieków),
- 2-4 łyżki stopionego miodu,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżeczki pasty waniliowej,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 1 opakowanie cukru migdałowego (Delecta ok. 15 g opakowanie) lub olejku migdałowego,
- bakalie (dowolna ilość: garść suszonej żurawiny, garść siekanych orzechów włoskich, 2 łyżki orzechów laskowych i migdałów mielonych, skórka pomarańczowa).
Lukier:
- 1-2 szklanki cukru pudru,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy zimne masło, siekamy.
Następnie dodajemy cukier, żółtka oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, formując kulę. Dobra rada: najlepiej wsypywać trochę mniej mąki i w trakcie dosypywać do tych 350 g, niż przesadzić z ilością mąki. Inaczej ciasto może być za twarde i ciężko będzie nam je wałkować. Gdy ciasto jest za suche możemy dodać 1-2 łyżki śmietany 18%. Ciasto dzielimy na 2 równe części, a następnie owijamy folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Formę o wymiarach 24×24 wykładamy
papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy pierwszą kulą ciasta (najlepiej oblepić ręcznie dno ciastem, a następnie wyrównać je wałkiem bez rączek już w środku blaszki). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy
na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Drugą kulę zostawiamy w lodówce na później. Mak zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom i zostawiamy do całkowitego
wystudzenia. Odsączamy z nadmiaru wody i trzykrotnie mielimy. Ja użyłam już maku zmielonego, możemy takie znaleźć w większych marketach (np. Piotr i Paweł). Żółtka
oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą
masę. Dodajemy po 1 łyżce zmielonego maku i cały czas miksujemy na małych
obrotach miksera. Następnie dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę,
kakao oraz ekstrakt migdałowy i pastę waniliową. Białka ubijamy na
sztywną pianę. Mieszamy delikatnie z masą makową. Na koniec dodajemy
bakalie, ponownie delikatnie mieszamy łyżką. Podpieczony blat oprószamy 2 łyżkami kaszy manny, wykładamy masę makową.
Wierzch oprószamy ponownie kaszą manną. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy
pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (podsypujemy mąką, dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto), następnie delikatnie odrywamy papiery i wykładamy na
masę makową, pozostałości ciasta odcinamy nożem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy
przez ok. 1 godz. Po upieczeniu studzimy i wkładamy na noc do lodówki. Lukier: Cukier puder mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny.
Polewamy lukrem wierzch ciasta. Gdy nie chcemy lukrować naszego makowca, przed pieczeniem górę ciasta najlepiej wysmarować pędzelkiem roztrzepanym jakiem/żółtkiem. Dzięki temu ciasto będzie ładnie błyszczeć po upieczeniu. Smacznego :)
Ależ świąteczne wydanie, pycha :)
OdpowiedzUsuńpolecam przepis!
UsuńPięknie, wygląda bardzo smacznie i zjadłabym taki upieczony przez Ciebie kawałeczek ;).
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńŚrednio przepadam za tradycyjnym makowcem, ale takiego bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! jest pyszny!
UsuńPyszne ciasto i piękne zdjęcia 😊
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i piękne zdjęcia 😊
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwłaśnie "chodzi za mną" coś z makiem...już chyba doczekam świąt:) Twoj wypiek wygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję, gorąco polecam przepis :)
Usuń