niedziela, 23 września 2018

Placek drożdżowy ze śliwkami i cynamonowo-migdałową kruszonką

Ciasto drożdżowe, bez wyrabiania jest świetnym pomysłem dla zapracowanych lub leniwych czy w ogóle niepiekących. Ciasto jest banalnie proste wystarczy ułożyć warstwami składniki i po trzech godzinach je wymieszać. Jest lekkie i puszyste. Do ciasta dodałam śliwki i słodką cynamonowo-migdałową kruszonkę. Polecam!


Składniki:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej do ciasta drożdżowego),
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 jajka, 
- 1 szklanka oleju,
- 3/4 szklanki letniego mleka,
- 50 g świeżych drożdży (1/2 kostki),
- szczypta soli
- ok. 1 kg śliwek.

Kruszonka:
- ok. 70 g zimnego masła,
- 3/4 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru drobnoziarnistego (do wypieków),

- 1 czubata łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki mąki migdałowej (zmielone migdały)+ ew. garść płatków migdałowych.

Wykonanie:

Na dno szerokiej i wysokiej misy kruszymy drożdże. Następnie dajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko (nie gorące!), przesianą mąkę i sól. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie, aby ciasto udało się. Miskę przykrywamy ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na trzy godziny. Po tym czasie delikatnie i krótko mieszamy łyżką zawartość miski. Ciasto będzie rzadkie i kleiste, nie przejmujemy się tym! Blaszkę o wym. 21 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładam równomiernie, na ciasto daję pokrojone na ćwiartki śliwki. Na wierzchu ciasta sypiemy kruszonkę. Pieczemy około 35-45 minut, w temp. 180°C do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Uwaga: Ciasto sporo nam urośnie podczas pieczenia. 


Kruszonka:
Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki, rozdrabniamy w rękach ew. zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Najpierw robimy z niego drobną kruszonkę, a gdy masło będzie topnieć w rękach, tworzymy z niego kulę. Ciasto możemy włożyć na jakieś 15 min. do lodówki, będzie lepiej się kruszyć. 















4 komentarze:

  1. wygląda super, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, mam pytanie odnośnie przpeiau... Jeśli chodzi o "ciasto" to składniki mają mieć po jednej warstwie? Czyli trochę drożdży trochę cukru troche jajek i tak na zmiane aż zrobi się kilka wart z każdego czy tylko robimy jedną warstwę czyli wszystkie drożdże na dno na to cały cukier czyli pół szklanki na to wszystkie 4 jajka itp ??? Będę wdzięczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, jedna warstwa wszystkie składniki razem :) Potem się wszystko pomiesza ;)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedzenie mojego bloga. Miło mi będzie jak zostawisz swój komentarz :) An@Mari